13 Ağustos 2014 Çarşamba

Ağustos 12, Gaziantep Taşev Buluşması

Gaziantep Taşev, Milet Hanı: Tuğba,  Gülşen,  Salih,  Emrullah, Büşra, Alper
  Gülşen,  Salih, Emrullah ve Hüseyin ile işsizlik ortak paydasıyla başlıyoruz konuşmaya.. Tuğba geldi, Salih gitti, Ünal ve Fevzi geldi derken hareketli bir gün geçirdik.. Alper ile Gaziantep Dr. Ersin Arslan Hastanesi'nde de bulunduk, o da ayrı macera oldu.  Hatay için yoldayız,  oradan yazıyorum.

Hüseyin, Gaziantep'te bizimle epey vakit geçirdi,
vegan yemek de aradık,  gece Gaziantep Hastanesi'ni
de tanıdık. 
Gaziantep'i epey anlatıyor Hüseyin,  Salih, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamelerini örnek gösteriyor.  Gaziantep erkekleri nakış işler,  güzel söz söyler, insanlar misafir ağırlamayı severler. O kültür şu andaki kültürden farklı diyor Salih..


1988-1995 arası sanayi gelişimi sonrası yoğun göç, Gaziantep kültürünü değiştirmiş.  Şu an en yoğun konuşulan mesele  Suriyeliler, bir iki gün önce yaşanan olaylar da uyum ve adapte sürecinin Gaziantep'te  yaşanmaması.. Olayın olduğu mahalleler yoksul kesimden,  ev fiyatları o kadar artmış ki Gaziantep'te, daha uzak yerleşim yerlerindeki yerlere gidiyor insanlar.. Adana'da da bu konuyu konuşmuştuk, ne yapacağız, nasıl yapacağız diye.. Hatay'da da Suriyeliler hakkında konuşacağız, orada nasıl yaşanıyor, yerelden dinleyeceğiz.
 Gaziantep'teki olay, Belediye'nin evini Suriyelilere kiralayanlara 5 bin lira ile 10 bin lira arası ceza kesmesiyle başlamış,  ceza alan ev sahibi Suriyeli kiracıyı evden çıkarmak isterken de .. Çözüm insanları şehirden atmak mıdır,  Bu düzenleme tarihinden sonraki ev kiralayanları etkiliyor,  o tarihten önce ev tutmuşsanız düzenleme uygulanmıyor. (Yerel Muhabir 'den aktarımla)
Tuğba hayvanları çok seviyor,
Canlılık
Yerel kültür bozulup da kültürden uzaklaşılınca Gaziantep epey değişmiş.
Tuğba ile konuşuyoruz,  fotoğraf çekiyoruz,  tedirgin oluyor fotoğraftan. Yerel gazetede Cahide'ye bir yaralı hayvanı götürdüğü için duyarlılık teşviği olsun diye fotoğrafını koyuyorlar ve haberde bir çift vatandaşın yaralı hayvanı getirdiği yazıyor. O çift ifadesi yakın çevresi tarafından sevgiliye yorulduğu için herkes soruyormuş kim o diye.. Sevgilin de olabilirdi deyince, sevgili Ne ayol diyor açıp gözlerini,  ben de ardından hmm diyorum.. Fevzi anlatıyor son 10 yıldır erkek kadın ilişkisinin evlilik dışında olabileceğine alışmışlar. Erkeklik algısına örnekler veriyor Hüseyin, aile kurumundan hikayelerimiz çok..



  Asker ol/sonra olma/

  Ünal, hikayesinde askerliğinden söz ediyor, Şırnak'ta,  Kuzey Irak'ta uzun dönem askerlik yapmış 2000'de, uzun süre psikolojisini atamamış. Ailesinin isteğiyle dönünce evlenmiş,  3 ay sonra da ayrılmışlar.  O anlatmaya başlayınca hepimiz katıyoruz.
Öldürme aracı gibi hissettin mi, nasıldı Ünal,
Hayır,  orada komutanın dediğini yapıyorsun, vatanımı koruyordum orada..
Emrullah, Fevzi
Fevzi, öldürülmeme aracı daha doğru ifade diyor. Komutanın emirlerini uyguluyorlar. O vur diyene kadar vuramaz asker, eğer vurursa askeri mahkemede cinayetten yargılanıyor.
Sonra yok efendim 6 ihtar var, 3 kere dur de, 6.aşamada Vurabilirsin yani

"Gelini Öpebilirsin" (sosyal toplumsal gerekliliklerin aynı noktadan geldiğine işaret etmek istedim. Okula git, sınıfı geç,  askere git, iş bul, evlen)
Ünal, anlatıyor anlatırken etkilendiğini anlıyoruz, askerlikte yaşanan kötü deneyimleri anlatınca da disiplin gerekli vatan savunmalı diyor.. Askerlik yapmak istemeyen yok mu diyorum, çok diyor.
Hiyerarşik düzeni, evde, okulda, askerde görüyoruz, diyoruz. Fevzi, e askeriye disiplini gerekli diyor. Emrullah da sorumluluk alması için gerekli olduğunu söylüyor.  Parasız,  aç,  susuz kalmayı öğreniyorsun,  yalnız kalmayı öğreniyorsun vs.. Alper kadına yönelik şiddetin kaynağı da burada diyor. Ben askerlik niye yapılıyor ki, sosyal sorumluluk projelerinde keyifle öğreniyoruz, paylaşıyoruz diyorum.
 Bu konuda konuşulacaklar var, tartışalım daha da çok..
Gönüllülük,  Sivil Toplum
Fevzi Taşev 'deki gönüllülük hikayesini paylaşıyor,  evde epey ev işlerinden hoşlanıyor,  bir kurumda ya da dışarıda bir erkeğin bulaşık yıkanması olağanüstü olduğunu ifade ediyor: "Bulaşık yıkamak bile bir erkeği mutlu ediyor."
Gönüllülük hikayeleri toplamak istediğimi söylüyorum,  bireyin hayatına katkısı nasıl oluyor, sosyal ilişkiler nasıl değişiyor,  topluma nasıl yansıyor Adana Genç Engelliler ve Spor Kulubü paylaşmak istediğim bir örnek. . Taşev de öyle, bir de gönüllü işleri zor da olabiliyor: Fevzi, çok kişi gelse de gerçek anlamda gönüllü az diyor ve düzenledikleri etkinliklere katılımcı bulamadıklarını da ekliyor.
Alper,  gönüllü kavramının kullanılmak olarak algılanabildiğini ifade ederken bir de o çok meşhur soruyu dillendiriyoruz: Para alıyor musun ? Hepimiz aynı anda hahh diyoruz. Ne işsizlik konuştuk ya bugün,  istediğimiz işleri yapıp mutlu olup, mutlu edip, para alıp geçinmek istiyoruz.
Avrupa Gönüllü Hizmeti'ni, TATUTA'yı, yapmak istediğimiz projeleri konuşuyoruz, dayanışmayla dostlukla deyip ayrılıyoruz.  
                                                                                                                             



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder